22. lokakuuta 2010

"Saunaosasto" rintamamiestyyliin

Varoituksen sana: tämä postaus ei siis sisällä mitään sisustusideoita eikä inspiraatiokuvia. Tämä on inhorealistinen kuvaus erään rintamamiestalon saunaosastosta, jos sitä nyt sellaiseksi kehtaa kutsua. Kodinhoitotilatkin on mukavasti "integroitu" samaan syssyyn. Ideoita, apua, inspiraatiota, mitä tahansa? Ainoat asiat, joiden on pakko pysyä, on tuo saunakyltti ja pesuhuoneen ihana parafiinintuoksuinen saunajakkara. Tykkään sekä harmahtavasta puusta että myöskin tuollaisesta lämpimän ruskeasta.

Jotain pyörii jo omassakin päässä, mutta ei mitään lähellekään valmista. Lokeromaisuudesta pitäisi päästä avarampaan lopputulokseen. Kaikista kellastuneista tai tulevaisuudessa kellastuvista paneelipinnoista on päästävä eroon. Maalatako vai purkaako betonille, joka sitten maalataan (kuten kellariin tultaessa näkyy valkoiseksi maalatut rapatut seinät)? Ne on kyllä kivasti rouhean näköiset kalkkimaalattuna. Valoa olisi saatava lisää, mutta ikkunoita ei tietenkään talon keskelle kellariin saa tehtyä. Lattiat on tällä hetkellä vaan harmaaksi maalattua betonia. Kylmä jalalle, mutta ei ole eristyksiä betonilaatan alla, joten sähkölläkään ei kyllä kannata alkaa koko kellarin lattiaa lämmittämään.

Pesutiloissa on kuitenkin lattialämmitys mukavuussyistä. Pesutiloissa laatat ovat ja pysyvät, eikä niissä mitään vikaa sinänsä olekaan. Pesuhuone on remontoitu 2009 ennen meidän muuttoa edellisen asukkaan toimesta eikä siihen kosketa. Paneelikatot ja seinänpätkät voisi käsitella jotenkin. Valkoista, harmaata sävytettyä lakkaa tai Saunasuojaa vai jotain muuta? Ovet voisi vaihtaa, mutta ensin pitäisi selvittää vähän hintoja. Tai sitten vaan käsitellä ovetkin samalla tavalla kuin paneelit. Saunassa on uusittu pesuhuoneen remontin yhteydessä vain lattia, muuten se onkin siistissä, mutta ei niin esteettisessä kunnossa. En jaksanut edes kuvata.

Kodinhoitoasiatkin pitäisi ratkaista mielellään ennen kuin lapset ovat muuttaneet pois kotoa. Sitten se on varmaan jo ihan sama, missä meidän pyykkejä lajitellaan. Nyt pyykkisäilytys tapahtuu neljässä Ikean metallipöntössä, jotka ovat aina tiellä. Täyttävät lähes koko pukuhuoneen. Jossa muuten on vain yksi rottinkituoli istumista varten (ja sekin on lähes hajonnut) ja Ikean mustanruskea Lack-hyllykkö odottamassa noutajaa. Haluaako kukaan ostaa? :) Pyykinkuivatus tapahtuu rikkinäisellä kuivaustelineellä ja lisäksi pesukoneen yläpuolelle on viritetty naruja. Parivuoteen lakanoiden kuivaus onkin todella mukavaa puuhaa näillä varusteluilla. Kellarin aulasta löytyy pariovet vuosimallia -54, joiden takana on varastotilaa ja arkkupakastin yläkertaan vievien portaiden alla. Siitä olisi mahdollista muokata kodinhoitotila. Tosin harmittaa, jos nuo ovet joutuu hävittämään. Samoin portaiden vierestä aukeaa samanlainen ovi kylmään varastoon, josta ehkä voisi muokata kodinhoitotilan. Mutta pesukonetta ei voi siirtää, muuten pitäisi tehdä viemäröinnitkin uusiksi. Sitä ei harkitakaan tässä vaiheessa. Ehkä sitten joskus, kun koko saunaosasto on räjäytettävä aikansa eläneenä.

Halutaan tunnelmaa. Helposti ja todennäköisesti melko halvalla. Anybody, help?23 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Nyt olen kade! Meillä nimittäin ei ole minkäänlaista saunaa. Kylläpä tuli taas saunaa ikävä!

Pyykinsäilytys on aikamoinen ongelma, vaikka sen olisi kuinka hyvin organisoinnut ja järjestänyt. Olen yrittänyt nyt päästä siihen tilanteeseen, että pyykki on puhtaana kaapissa, ei odottamassa pesukoneeseen menoa. Ei meinaa tulla mitään.

Kivannäköinen saunaosasto. Kyllä tuota kelpaa näyttää. Sorry, musta ei ole apua parannustöihin!

Jutta kirjoitti...

Moi! Ei mitään sisustusvinkkejä tai ideoita, mutta omasta kokemuksesta juttua... Jos teillä ei ole betoniseinien ja -lattioiden ulkopuolella vesieristyksiä (ettekä asu minkään hiekkaharjun päällä), kannattaa huolehtia, että kaikki pintamateriaalit on hengittäviä. Muuten pinnan ja betonin väliin kertyy kosteutta, joka pahimmassa tapauksessa homehtuu ja lahoaa ja parhaassa (?) mössää betonin, niin että kaikki mössääntynyt betoni täytyy piikata pois. Meillä on vielä tämä operaatio tekemättä, olemme vasta purkaneet kaiken homehtuneen ja lahonneen... No joo, en halua siis pelotella, kellareista on ihan mahdollista rempata asumiskelposia, mutta kannattaa ensin selvittää ja tarkkailla tilannetta.

Miia kirjoitti...

Johanna: Joo, ei meidän saunaosasto varmasti pahimmasta päästä ole. Siellä on potentiaalia ihan kivoihin tiloihin. Meillä suurin osa vaatteista taitaa olla noissa pyykkisankoissa odottamassa pesua! ;)

Jutta: Kiitos neuvosta. Näinhän se menee. Osaatko muuten sanoa, onko noille paneeleille siis olemassa jotain sopivaa hengittävää maalia, jos ne päätyisi säästämään? Into ainakin, mutta kestääkö tuolla kosteassa ilmassa? Salaojitusten yhteydessä on tehty vesieristykset seinien ulkopuolelle, lattiassa ei ole mitään eristyksiä. Se on maalattu Betoluxilla, maali on pysynyt hyvin. Laatoitus kai olisi ihan hyvä vaihtoehto lattiaan tästä näkökulmasta. Yhtä kylmä jalalle kuin betoni, mutta mukavamman tuntuinen jalan alla.

Katja kirjoitti...

Eipä taida olla minustakaan apua :D Sormipaneli on upeaa, siihen en koskis. Muut panelit saisivat meillä ylleen jotain kuultovalkeaa tai ihan valkeaa.

Jutta kirjoitti...

Me ei olla vielä selvitetty, että millä aletaan maalaamaan paneeleita. Olemme jo hankkineet uudet siskonpaneelit saunaneteisestä purettujen tilalle, mutta ei olla vielä edetty remontissa sinne asti. Ainakaan pellavaöljymaalilla ei, koska se kellertyy pimeässä. Into meilläkin on harkinnassa, pitää varmaan kysellä Uulalta soveltuuko sinne.

Meille kuntotarkastaja suositteli kellarin lattialle hengittäviä laattoja, juuri tuon kosteuden takia. Ja paneelit pitää kuulemma asentaa sillä lailla, että jää rako betonin ja puun väliin. Alkuperäisissä sitä ei ollut ja ne oli lahonneet.

Lotta kirjoitti...

Ideoita en kamalasti kyllä osaa antaa, kun itselläkin on ideat hakusessa kellarin suhteen. Mutta jos teidän kellari on sun mielestä kamala, niin miten oksettava meidän kellari enää onkaan :D huhheijjaa.. siis ainakin 1000 kertaa kamalampi. Meidän kellariin verrattuna teidän kellari on IHANA!

Lotta kirjoitti...

Omia ideoita nyt kuitenkin kirjoittelen tähän, jos niistä jotain hyötyä olisi :) Eli meillä on kaikki pinnat maalattua betonia, kylppäriä ja saunaa lukuunottamatta. Ajattelimme piikata lattiaa sen verran, että sinne saa mukavasti laitettua vesikiertoisen lattialämmityksen. Lattiaan tulee todennäköisesti valkoista laattaa ja osa seinistä jätetään betonipintaiseksi, maalataan vaan uudestaan valkoiseksi. Katosta en ole ihan varma, että jättäiskö senkin betonille vai laittaisko paneelia. osa seinistä (ainakin kodarissa) paneloidaan ja maalataan. Saunamme on remontoitu ennen muuttoamme, mutta se on niin kamala, että siihen todellakin tehdään uusi remontti. Ajattelin tummaa laattaa lattiaan ja seinät valkoista laattaa. Saunasta tulee "musta" Tykkään että sauna on sellainen hämyinen luola :) Tässä nyt mun omat suunnitelmat, paha saada minkäänlaista kuvaa kun ei tiedä millainen kellari kyseessä.

Henrietta kirjoitti...

Tossa missä ne tynnyrit on nyt hlaita muuhun käyttöön ja osta ikeasta fibbe kannelliset astiat
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70095373
Astioiden päälle teet kivat merkit 40, 60 astetta,värillinen, valkopyykki jne. Helppo laittaa vaatteet ja tyhjentää, saa vierekkäin hyvin säästää tilaa.Astioiden yläpuolelle 40 centtiä syvä taso seinän leveydeltä joka toimii apuna puhtaan pyykin käsittelyssä.
Lattiaan voisi harkita vaikka forbo flooring marmoleum-laatta...shakkikuvioo ihan mitä haluu.Lämmin jalalle ja helppo asentaa. luonnonmateriaalia mikä on aina hyvä
http://www.forbo.fi/Kuluttajat/Tuotteet/Linoleumi/

Tällästä tuli mulla mieleen heti muusta en tiedä:)

anrinko kirjoitti...

Teidän kellarihan on ihana...jos vertaa meidän. Meillä ei ole siellä edes nyt saunaa kun vanha on purettu pois. Me rempataan kellari kyllä lattiasta kattoon täysin, seiniä ja lämpöeristyksiä myöten. Mutta parin vuoden päästä vasta.
Nyt se on vaan varastona meillä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Yks anninyymi täällä vaan huutelee, että jos teillä ois tilaa/mahdollisuuksia
johonkin laittaa kuivauskaappi niin suosittelen lämpimästi! Eihän se nyt mikään ilo silmälle ole mutta
helpottaa rättisulkeisia aivan valtavasti, eikä kuluta vaatteita niinkuin vaikka kuivausrumpu kuulemma tekee. Semmonen vaan tuli mieleen..

Anni

Anonyymi kirjoitti...

Torstaina tuli tila, jossa laittoivat rintamamiestalon saunaosaston kuntoon. Saisitkohan siitä ideoita :) Ne tila ohjelmatha löytyy mtv3 netti sivuilta.
Katri

Leena kirjoitti...

Mulla tuli kanssa heti toi TILA-ohjelma mieleen. Katso ihmeessä! Hyvin samantyyppinen kellari oli kyseessä:)

Miia kirjoitti...

Kiitti ihanat vinkeistä ja ajatuksistanne! Nyt mä lähden heti tsekkaamaan tuon TILA-ohjelman netistä.

Kirsikka kirjoitti...

Täällähän olikin jo hyviä vinkkejä tullut, ihan itsellekin uusia juttuja joista voi olla myöhemmin hyötyä. Kiva siitä vielä tulee, kun saatte vähän maalia pintaan. Se tekee jo paljon se! Kangasverhot esim. työtason tai vaikka oven eteen tuovat kivasti pehmeyttä tilaan ja tekstiilit ylipäätään. Esim. joku kiva penkki ja siihen pari istuintyynyä, vähän mattoa sinne tänne jne.

Molly kirjoitti...

Heippa!
Hyvältähän tuolla näyttää ja potentiaalia vaikka kuinka! Ja hauska blogi sinulla, ensimmäistä kertaa nyt kommentoin, vaikka satunnaisesti täällä käynkin:)

Meillä on rm-talon kellariremppa nyt loppusuoralla, onneksi! Remonttimiehemme, joka on aika tarkka materiaaleista, suositteli meille kellariin tuleviin paneleihin Tikkurilan Jokeria, on kuulema hengittävä maali. Ja kiviseiniin Siroplastia. Mitään RemonttiÄssiä ei sinne "maan alle" kuulema kannata lotrata... Varmaan maalikaupassakin osaavat neuvoa, mitä maaleja minnekin kannattaa laittaa.

Pyykkien säilytys meillä on järjestetty niin, että kellarissa pesukoneen vieressä on vain yksi normikokoinen pyykkikori (ainakin toistaiseksi). Suurin osa pyykeistä meillä tulee kuitenkin yläkerrassa, jossa ovat makuuhuoneet ja myöskin suihku. Sinne siis ihan vaan aulaan ollaan hommattu isompi katseen kestävä pyykkikori, jonne ne likaiset vaatteet lapsetkin osaavat viedä. Sieltä sitten aina pyykkipäivinä roudaan pestävää kellariin. Tämä siis toimii meillä:)

bean emäntä - bea's kirjoitti...

Ihana projekti teillä...!

Minä katsoin T.I.L.A.n uusintana nyt aamulla, ja heti tuli mieleen sieltä ne uudet sormipaneelit, matto, valaistus ja se ihana sauna ikkunoineen!

Jos vain tilaa niin laittaisin kuivauskaapin. Ei omaa kokemusta, mutta jos saamme yhdenkin neliön lisätilaa niin sellainen on tilauksessa. Helpottais kuivattamista...! Maalaisin paneelit vaaleiks, laittaisin työtasoja joiden alle pyykkisäilytys. Jos et hallua investoida keittiön vetolaatikkokaappeihin niin esim elfa-tyylinen ratkaisu tai joku muu irtolootasysteemi toimii ja verhoa tms vain eteen, jos haluat homman piiloon. Jos tarviit lisäsäilytystä, laita seinään esim avohyllyjä.


Luulenpa että kellaristane tulee kaunis!

http://marjonsivuilut.blogspot.com/ kirjoitti...

Olen nähnyt paneleita lakattavan jollain "helmenhohtoisella" lakalla ja tulos on kivan valoisa ja valoa taittava. Meillä oli joskus paneelit maalattuina ja itse en tykännyt, koska se maali vei paneeleista sen puun näön pois. Lakatun helmiäispinnan alta se puun elävyys edelleen kuultaa. Ja olin kade tuttavalleni,heillä oli lakattu, kun taas itse olimme maalanneet.
Muita pintoja tuolla käytävällä maalaisin jollain kuultavalla maalilla hieman "epätasaiseksi pinnaksi " ( tuputtamalla eri sävyjä tms.) ja käytäväänhän voisi maalata myös sellaisia "taulun raameja" joihin laittaisi vaikka sabluunalla ja maalilla kuvia sisäpuolelle. Tulisi seiniin elävyyttä ja olisi ihan oman näköinen.
Muuten yleistilaa voi siistiä järjestämällä säilytys yms. tilaa kaapein tai muiden ehdottamin keinoin :D
Tämän enempää en nyt osaa sanoa :D

Villa Olivia kirjoitti...

Hei!

Meillä on itselläkin 50 luvun rintamiestalo, ja remonttia tehty -osassa huoneissa jo toiseenkin kertaan. Huoneiden paikkaa vaihdettu ja sen myötä keittiökin uusittu kahdesti, vaikka ei olla asuttu talossa "kuin" 10 vuotta.

Kellarin saunaosasto "tökkii" meilläkin. Sen verrn saatiin tehtyä, että yhdestä isosta huoneesta tuli KHH. Komeroita, komeroita ja lisää komeroita. Lisäksi kolme laatikostoa, että saatiin allas, ja paikka mankelille.

Sauna/pukuhuone osasto on myös työn alla tulevana talvena. Kun katsoo teidän saunaosastoa, niin minä yrittäisin saada uutta ilmettä pelkällä maalilla ja tekstiileillä (ellei rakenteet muuten kunnon remonttia vaadi). Sen verran siisti se näyttää olevan. Itse tietenkin haluaa uutta, mutta monesti pintaremontilla saa aivan uuden näköisen tilan aikaiseksi. Siinä säästää aikaa ja rahaa, kun ei tarvitse kaikkea repiä.

Remontti-iloa ja kuvia odotellen
Mia Pohjanmaalta ;)

pikku-pihlaja kirjoitti...

Teillä ei kellari tosiaankaan oo kamalimmasta päästä! :) Muihin yhtyen sutisin paneleihin valkoista pintaan. Olisko mahdollista tehdä johonkin kohtaan paneeliseinän sekaan joku tehosteseinänpätkä esim. hirrestä, vanhasta laudasta tai sisustuskivestä? Toteutuksesta en osaa sanoa miten onnistuisi, mutta saattaisi näyttää kivalta :)Siniset pariovet on tosiaan säilyttämisen arvoiset, ihanat! Mie olisin halunnut säästää meidän kellarirempassa enemmän vanhoja ovia, mutta suurin osa oli liian huonokuntoisia. Urakka on tosiaan valtava jos laittaa kaiken uusiksi... Nimim. kokemusta on :D

Niina K kirjoitti...

Ei ollenkaan inhorealistista, minusta enneminkin kaunista. Meillä oli talolla sellainen mörkökellari että huh. Saunaan voisi sopia sellainen kuparin tai savun sävyinen lasiovi. Eivät maksa enää nykyään ihan hirveitä, muistaakseni 75-159 haarukassa ainakin bauhiksessa. Ihanat nuo siniset ovet ja tuo rapun sormipaneli. :)

Tiina kirjoitti...

No hyvässä kuosissahan tuo on jos vertaa meidän rintamamiestalon saunaosastoon!! =) Mutta minä maalaisin välittömästi nuo pukuhuoneen (?) paneeliseinät valkoisella, tulis aivan iiihanan raikas.

Meillä saunaan n myös pitkä matka, ja saunalla on pyykkihuolto. Vaatekaapissa henkaritangon alla onkin Ikean siirreltävä pyykkikassi, siis se korimallinen jossa on sangat, sen saa kannettua "kassina" pyykkikoneelle. Helpottaa huomattavasti elämää kun jokaista pyykkiä ei tarvitse lähteä roudaaman kylmän välikön läpi kauas pesuhuoneeseen.

Tiina kirjoitti...

Kuule, voin kertoa että teidän saunaosastonne on todella hieno. Lapsuudenkodissani (rintamamiestalo) on koko kellarikerros saunoineen alkuperäisessä kunnossa. Tai saunaa ja pukuhuonetta on joskus rempattu hieman, käytännössä nekin ovat todella alkeellisia. Koko kellarikerros on kylmää tilaa. Tässä ja itseasiassa koko talossa riittää murheenkryyniä minulle, joka perin talon kun äidistäni aika jättää. Toisaalta olisi kiva säilyttää talo edes kesäpaikkana, toisaalta rempattavaa on niiin paljon, enkä ole miljonääri. Ajatus myymisestä on raastava, eikä tunnu vaihtoehdolta. *huokaus*

taitava tyttö. kirjoitti...

paljollako lack-hyllyn voisi ostaa? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...